Wanneer de leidingen beginnen te tikken of wanneer u een toenemend geluidsniveau opmerkt, is het tijd om uw cv-ketel bij te vullen. Het bijvullen van de cv-ketel is noodzakelijk om een verlaging van het drukniveau in de ketel tegen te gaan. Een lagere druk zou betekenen dat het rendement van de cv-ketel afneemt, waardoor u meer energie verbruikt voor het verwarmen van uw woning. Dit is logischerwijs uitermate zonde! Het bijvullen van de cv-ketel is een klus die u relatief eenvoudig zelf uit kunt voeren. Houd er rekening mee dat u de cv-ketel na het bijvullen moet ontluchten. In dit artikel vertelt onze loodgieter uit Venlo u meer over het ontluchten van de cv-ketel!

Waarom moet ik mijn cv-ketel ontluchten?

Tijdens het bijvullen van de cv-ketel is er zeer waarschijnlijk lucht in de leidingen gelopen. Het lucht wat zich in de leidingen bevindt vervoert geen warmte, waardoor er per saldo minder warmte door de leidingen vervoerd kan worden. Normaliter zit er immers geen lucht in de leidingen! Om te voorkomen dat de aanwezigheid van het lucht voor een lager rendement van uw cv-ketel zorgt, dient u deze te ontluchten.

Voor het ontluchten van de cv-ketel zit op iedere radiator een klein kraantje. U heeft een specifiek sleuteltje bij de radiatoren gekregen, waarmee u dit kraantje open kunt zetten. Het openen van deze kraan leidt tot een sissend geluid. Dit geluid wordt veroorzaakt door het lucht wat uit de leidingen glipt.

Hulp bij het ontluchten en onderhouden van de cv-ketel

CV ontluchtenVindt u het lastig om de cv-ketel zelf bij te vullen en te ontluchten? Laat in dat geval uw cv-ketel onderhouden door onze loodgieter. Wij zullen uw cv-ketel nalopen op slijtage aan onderdelen van uw apparaat. Waar nodig zullen we de versleten onderdelen direct voor u vervangen, om een storing in de cv-ketel tegen te gaan. Ook zullen we de cv-ketel bijvullen en ontluchten, om het rendement van de cv-ketel te maximaliseren.

Onze loodgieters raden woningbezitters aan om zeker eens per jaar of eens per twee jaar onderhoud aan de cv-ketel uit te voeren. Bijvullen is noodzakelijk als de druk van de cv-ketel ver onder de 1,5 bar ligt.