Weet u welke componenten onderdeel zijn van het cv-circuit binnen uw woning? Veel mensen hebben hier geen idee van! Onze loodgieter vertelt u hier graag meer over. In dit artikel belichten we de circulatiepomp, wat samen met het expansievat en de cv-ketel zelf een belangrijk onderdeel van dit cv-circuit is. Om de kans op storingen in uw cv-circuit te verkleinen, is het sterk aan te raden om de circulatiepomp in ieder geval eens per twee of drie jaar te laten onderhouden. Voor het onderhouden van een circulatiepomp kunt u bij onze loodgieters terecht.

Plek waar u de circulatiepomp in huis vindt

Een circulatiepomp zult u altijd in de buurt van de cv-ketel vinden. De pomp is niet alleen op de cv-ketel aangesloten, maar ook op het expansievat. Het volledige cv-circuit is namelijk een gesloten systeem. In de cv-ketel wordt het water verwarmd, alvorens dit naar de radiatoren binnen uw woning getransporteerd kan worden. Voor het transport van het hete water gebruikt men de circulatiepomp. Bij het verwarmen en vervoeren van het hete water kan de druk op de leidingen sterk toenemen. De kans op het knappen van leidingen groeit hierdoor ook. Om een dergelijke situatie te voorkomen, heeft men het expansievat toegevoegd. Dit apparaat zorgt dat de druk op peil blijft.

Werking van de circulatiepomp in het cv-circuit

Op het moment dat de temperatuur in een ruimte te laag wordt, zal de circulatiepomp automatisch aan de slag gaan. Hiervoor werkt de circulatiepomp samen met de thermostaat in huis. In de thermostaat zitten sensoren, die de temperatuur in ruimtes kunnen meten. Als deze temperatuur lager is dan de ingestelde doeltemperatuur, wordt het cv-circuit ingeschakeld. Het transport van het hete water naar de radiatoren, zal voor een stijging van de temperatuur zorgen. Als de temperatuur op het juiste niveau zit, zal de circulatiepomp automatisch worden uitgeschakeld.

Kijk naar het rendement van een circulatiepomp

Bij de aanschaf een nieuwe circulatiepomp zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste factoren is het rendement van de pomp. Een circulatiepomp kan circa 10% van het totale energieverbruik op jaarbasis voor zijn rekening nemen. Reden genoeg om voor een circulatiepomp met een hoog rendement te kiezen! Dit geldt in het bijzonder voor woningbezitters, die voor een vloerverwarming in huis kiezen. De vloerverwarming vergt vaak een extra, losse circulatiepomp. Onze loodgieters kunnen u hierover adviseren.