Krijg u een nieuw toilet een nieuwe douche of een nieuwe gootsteen? Dan moet u eerst het oude sanitair verwijderen voor u dit kunt plaatsen. Dit kost vaak meer tijd en moeite dan de meeste mensen denken. Het is namelijk geen kwestie van een hamer pakken en de boel kort en klein slaan, integendeel. Oud sanitair verwijderen moet namelijk zeer zorgvuldig gebeuren. Wanneer u niet op de juiste manier te werk gaat, ontstaat er schade aan de leidingen. En dit wilt u natuurlijk voorkomen. Verwijder oud sanitair daarom stap voor stap met dit stappenplan.

1. Haal het water eraf


Begin nooit met oud sanitair verwijderen voor uw waterleiding is afgesloten. Dit doet u met behulp van het handvat in uw meterkast. Deze vindt u doorgaans vlak boven de grond. Komt er geen water meer uw woning binnen? Zet dan de kranen open om ook het resterende water uit de leidingen te laten stromen.

2. Koppel sanitair los

Zit er geen water meer in het leidingnetwerk? Dan begint u uw sanitair los te koppelen. Start met het loskoppelen van het sanitair van het leidingwerk. Maak hiervoor gebruik van het juiste gereedschap. Vergeet niet om het sanitair ook los te koppelen van de afvoer. Lukt het niet om het sanitair los te koppelen? Blijf dan gewoon rustig en verwijder de bouten waarmee de sanitaire voorziening vast zit. In sommige gevallen wordt het zo namelijk makkelijker om het sanitair los te koppelen van de leidingen.

3. Oud sanitair verwijderen en nieuw sanitair plaatsen uitbesteden


Krijgt u het nog niet voor elkaar om uw oude sanitair te verwijderen? Dan wordt het tijd om een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter weet namelijk precies hoe hij oud sanitair moet verwijderen. Daarbij komt dat een loodgieter vervolgens direct nieuw sanitair kan plaatsen. Zo bent u ook nog eens verzekerd van een juiste aansluiting van uw nieuwe sanitair!