Veel woningbezitters denken dat zij voor het voorkomen van een verstopping in de afvoer hulp van een loodgieter nodig hebben. In veel gevallen blijkt het echter mogelijk te zijn om de kans op een verstopping zelf te minimaliseren, met een aantal simpele handelingen. In dit artikel legt onze loodgieter deze handelingen graag aan je voor, zodat je voortaan zelf kunt werken aan het minimaliseren van de kans op verstoppingen in de afvoer. Er is immers niets vervelender dan de smerige stank die bij een verstopping vrijkomt, of het feit dat een toilet of douche helemaal niet meer te gebruiken is bij een verstopte afvoer.
Tip: schakel bij een beginnende verstopping zo snel mogelijk de hulp van onze loodgieter in. De loodgieter kan de afvoer onder een hoge druk voor je doorspuiten, waarmee de beginnende verstopping letterlijk wordt opgelost.
Restafval buiten de afvoer houden
Het voorkomen van een verstopping begint met het weren van restafval uit de afvoer. Het restafval wat verstoppingen kan veroorzaken komt in verschillende vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan etensresten bij de afwas of het afspoelen van borden en pannen, kleine takjes en bladeren die in de regenpijp terechtkomen tijdens de herfst, enzovoorts. Door dit restafval zo goed mogelijk buiten de afvoer te houden, wordt de kans op verstoppingen erg klein.
Je houdt restafval buiten de afvoer door een zeefje voor de gootsteen te kopen en bijvoorbeeld een bladvanger over of in de regenpijp te plaatsen. Zorg ervoor dat de zeefjes tijdig geleegd worden om te voorkomen dat de gootsteen of regenpijp overstroomt.
Waar koop ik dergelijke producten?
Een zeefje voor de gootsteen of een bladvanger voor over de regenpijp kun je in vrijwel iedere hobby-, bouw- of tuinwinkel aanschaffen. Vaak kosten dergelijke producten niet meer dan een paar euro, waardoor het zeer de moeite waard is om deze zeefjes te kopen.