Als je centrale verwarming wilt aanleggen in huis, hoort daar ook de keuze van een verwarmingsketel bij. Er zijn verschillende soorten ketels te koop.

HR ketel

De meest geplaatste cv-ketel in Nederland is de HR (Hoog Rendement) ketel. Deze heeft een rendement van 100% of zelfs iets meer en is daarmee de voordeligste ketel in het gebruik. De ketel gebruikt weinig gas en levert je dus een besparing op in je energieverbruik. Een HR ketel is relatief duur in aanschaf, maar door het hoge rendement en het lage energieverbruik heb je de hogere aanschafprijs er zo uit.

HR solo- en combiketels

Er bestaan HR solo ketels, deze zorgen alleen voor de verwarming in huis en voorzien niet in warm water. Daarvoor heb je dan nog een ander toestel, zoals bijvoorbeeld een boiler nodig. De meeste HR ketels zijn combiketels. Deze zorgen voor de verwarming in huis en voor warm water. Als je een compleet huis hiervan wilt voorzien, is deze ketel de slimste keuze. Deze ketels werken op basis van een zogenaamde CW waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warm water de ketel aanlevert per minuut. Afhankelijk van hoeveel apparaten (denk hierbij niet alleen aan de verwarming zelf maar ook aan een douche of meer kranen) je tegelijkertijd warm water wilt laten verschaffen, bepaal je de CW waarde die jij nodig hebt en kies je de daarbij passende ketel. Niks zo vervelend namelijk als je onder de douche staat en toch nog koud water krijgt omdat de ketel het niet aankan. Of in een koude kamer komt te staan nadat er drie mensen achter elkaar in bad gelegen hebben.

VR ketel

VR staat voor verbeter rendement. Deze ketel is, net als de HR variant, ook als solo of combi model te verkrijgen. Een VR ketel is veel goedkoper in aanschaf dan een HR ketel, maar levert aanzienlijk minder rendement op, namelijk maar 75 tot 80%.

Ketel op butaangas

Een derde variant is de ketel op butaangas. Deze wordt weinig gebruikt, maar zie je nog wel eens op bijvoorbeeld campings, die niet aangesloten zijn op aardgas.